Ensimmäisen viikon treenipäiväkirja
En tiedä kiinnostaako tämä yhtään ketään, mutta laitan tänne meidän treenipäiväkirjankin. Lähinnä siis omaksi ilokseni itselleni muistiin. :) Tähän on kirjattu paljonko Sora on lenkkeillyt, leikkinyt kavereiden kanssa, ja vähän mitä ollaan tehty. Ensimmäinen viikko oli lähinnä tuota opettelua, ei niinkään vielä treenaamista. Tarhailut on mainittu, jotta kukaan ei luule Soran käyvän ulkona vain kahdesti päivässä. Sora tekee siis yleensä 2 lenkkiä ja käy tarhassa noin kolmesti päivässä pissalla. Lopuksi katsaus maanantain dobotreeneihin ja viimesenä Inun kuulumisia.
Ma 25.1
-Aamupäivälenkki 20min (10min hihnassa + 10min vapaana metsässä lumihangessa)
-30min kävely illan treeneihin
-60min dobotreenit
-30min kävely kotiin
+
tarhassa käyntiä x 3. Meillä on iso aidattu piha, jossa paksusti lunta.
Sora käy aina noin 3 krt päivässä tarhassa, mutta ei viivy pitkiä aikoja
Ti 26.1
-Aamupäivälenkki 50min (10min hihnassa, 40min vapaana syvässä lumessa metsässä ja jäällä)
-Aamupäivälenkki 50min (10min hihnassa, 40min vapaana syvässä lumessa metsässä ja jäällä)
-Pari tuntia naapurissa kylässä, rauhallista pientä leikkiä Juuli ja Naava kultsujen kanssa
-Illalla
noin 15min liikeratojen avauksia. Opetin Soraa pyörähtämään
kosketuskepin avulla, jotta mun ei tarvitsisi kyykistellä niin paljon.
Teimme ilmeisesti liian monta toistoa tätä, koska Sora sitten rapsutti
itseään ja oli 2 sekunttia oikea takajalka ilmassa. Pyörähtäminen oli
siis haastavaa oikealle, eli heikon jalan puolelle. Liikeratojen avaukset tarkoittaa Soran kohdalla pyörähdyksiä ja kahdeksikkoja sekä istuen ja seisten tehtäviä ojennuksia, esim. istuen herkun ottaminen kaula pitkänä kuono kohti kattoa ja etutassut maassa. (Ihan kaikkein vaikeinta, kun haluaisi olla koko ajan kurrena tassut ilmassa)
-Harjoittelimme tasapainoilutyynyn käyttöä, lähinnä siis siihen menemistä ja ihan joitain sekuntteja pysymistä.
-Iltapissatus 15min hihnassa
+ tarhailut
-Aamulenkki 20min (10min hihnassa + 10min vapaana metsässä lumihangessa)
-Iltalenkki 30min hihnassa
-Illalla
10min liikeratojen avauksia, 5x per liike. Hitaasti ympäri pyörähtäessä
ja kahdeksikkoa tehdessä Soran lonkat lonksuivat. Ääni ei ole koskaan
ennen kuuluut kävellessä, vain ravatessa. Siihen ei kuitenkaan vaikuta
liittyvän kipua.
-Harjoittelimme tasapainoilutyynyn käyttöä
+ tarhailut
To 28.1
-Aamupäivälenkki 35min (10min hihnassa + 25min vapaana jäällä/metsässä syvässä lumessa)
-Illalla ennen lenkkiä liikeratojen avaukset, 5x per liike per suunta
-30min
lenkki hihnassa auraamattomalla tiellä. Käveli suoremmin kuin yleensä.
Normaalisti oikea takajalka astuu liikaa vatsan alle. Polkupyörän
renkaan jälki oli huippuhauska, olisi halunnut siinä kävellä jalat
ristissä... Mutta kun ei saanut lupaa, niin käveli normaalia paremmin.
-Lenkin jälkeen venytykset, 5 sekunttia per liike
-Harjoittelimme tasapainoilutyynyn käyttöä
+ tarhailut
Pe 29.1
-Aamulenkki 20min (10min hihnassa + 10min vapaana metsässä lumihangessa)
-Paras kaveri Nada (kääpiöpinserin näköinen sekarotuinen) kylässä päivällä reilun tunnin, jonka ajan koirat paini keskenään.
-Iltapäivällä
viikonloppuvieraaksi tuli Eino cockerspanieli 5kk, oli Soran mielestä
tosi rasittava tyyppi. Paljon leikkiä/riehumista/örvellystä.
-Ennen iltalenkkiä liikeratojen avaukset, 5x per liike per suunta
-Iltalenkki 30min (10min hihnassa ja 20min vapaana lumihangessa Einon kanssa)
-Lenkin jälkeen venytykset, 5 sekunttia per liike
+ tarhailut
+ tarhailut
La 30.1
-Eino kylässä
-Aamupäivällä 60min kävelylenkki hihnassa ilman Einoa, pientä leikkiä Juulin ja Naavan kanssa lenkin lopuksi vapaana
-Iltalenkki ilman Einoa 20min (10min hihnassa + 10min vapaana metsässä lumihangessa)
-Leikkiä/riehumista/ örveltämistä Einon kanssa. Lelua repiessään Sora oli hetken aikaa oikea takajalka ilmassa, leikki keskeytettiin. Ei doboilua tänään.
+ tarhailut
Su 31.1
-Eino kylässä
-Parin tunnin makkaranpaistoretki vapaana + riehumiset lumihangessa
-Eino
lähti iltapäivällä, Sora on aivan kuitti, joten emme käytä
tasapainotyynyä tänään. Tänään lelua revittiin taas, mutta
se ei aiheuttanut ontumista.
-Ennen iltalenkkiä liikeratojen avaukset, 5x per liike per suunta
-Iltalenkki 20min (10min hihnassa + 10min vapaana metsässä lumihangessa)
-Lenkin jälkeen venytykset, 5 sekunttia per liike
+ tarhailut
Einon kanssa makkaranpaistoretkellä |
Huomioni tältä ensimmäiseltä viikolta: Liikeratojen avaukset kannattaa tehdä ennen lenkkiä, koska silloin Sora saattaa liikkua paremmin. Viikonloppu oli poikkeuksellinen koiravieraan takia, ja Sora on sunnuntai-illan ollut totaalisen väsynyt sekä henkisesti että fyysisesti. Siksi doboilua ei tehty loppuviikosta.
Sora on tällä viikolla lenkkeillyt noin tunnin päivässä (50-80min, makkaranpaistoretki pari tuntia) ja leikkinyt koirakavereiden kanssa neljänä päivänä viikossa. Vapaana on oltu lenkillä/retkellä tällä viikolla vähän yli 4 tuntia ja hihnassa vähän yli 4,5 tuntia, yhteensä siis vähän alle 9 tuntia viikossa - aikalailla puolet vapaana ja puolet hihnassa (pääosin fleksissä). Koirakavereiden kanssa on leikitty useampi tunti. Normaalisti Sora lenkkeilisi päivittäin noin 1,5-2 tuntia, mutta nyt mun jaksaminen tän vatsan kanssa ei ihan riitä siihen. Oon ihan tyytyväinen, että keskimääräinen lenkkeily on päivittäin reilun tunnin kuitenkin, ja tämä siis aika paljonkin ollut umpihangessa rämpimistä - parhaimmillaan lunta on ollut jäällä mun polveen asti paikoitellen. Mun liikkuminen vähentyy nyt koko ajan, ja doboilu on Soralle hyvä lisä, koska se väsyttää sitä sisätiloissa ilman että mä joudun muuta kuin kyykistelemään.
Liikeratojen avaukset muistettiin tehdä kuutena päivänä, venytykset loppuviikon puolella kolmena päivänä. Tasapainoilua alkuviikosta neljänä päivänä. Nämä on ollut ihan lyhyitä tuokioita, alle 15min. Ei sitten minkäänlaista rytmiä vielä tällä ekalla viikolla.
Dobotreenit, toinen kerta
Maanantaina doboiltiin taas. Uudelle hallille oli nyt asennettu tekonurmikkomatto, jota ei ekoissa treeneissä vielä ollut. Kokeilimme uusia välineitä ja Sora oli jo melko pitkiäkin aikoja tasapainoilemassa. Se jaksoi keskittyä tosi hyvin koko tunnin omaan tekemiseensä ja oli pääosin ilman hihnaa, eikä välittänyt toisista koirista. Tunnin lopuksi Sora ystävystyi Martin kanssa, uusi kiva koirakaveri, vaikka onkin lyttynaamainen ja töpöhäntäinen. :) Sora tykkää kaikista kokoon ja rotuun katsomatta - paitsi jos sille haukkua räksytetään päin naamaa, niin sitten menee hermot, ja Eino oli liian vilkas Soran mieleen. Eino on tosi jääräpäinen, eikä oikein uskonut Soraa, vaikka Sora sitä lumihangessa pyöritteli moneen kertaan. Meillä oli koko viikonlopun ihan hirveää meteliä, kun Sora rääkyi pennulle. Einosta tulee varmaankin Soran kaveri sitten kun vähän kasvaa ja rauhoittuu.
Seuraavalla viikolla, jota nyt eletään, Sora jatkaa samoja harjoituksia, mutta tekee niitä pidempiä aikoja ja säännöllisemmin. Tasapainoilutyynyn käyttö ja venytysten tekeminen on nyt jo hallussa hyvin, eli enää ei tarvitse harjoitella niin kuin ekalla viikolla. Tasapainoilua pyritään tekemään nyt jokatoinen päivä.
Tässä on ideana, että Sora joutuu nostamaan heikompaa takajalkaa korkeammalle. Pää pysyy matalalla kun samalla napsii herkkuja. |
****************
Inu lähettää kaikille faneilleen närkästyneitä terveisiä, että hänet on tyystin unohdettu ja hänen perusoikeuksiaan on laiminlyöty pahemman kerran. Jopa synttärit unohtui eilen!! Meidän pösilö siis täytti eilen 2.2. kokonaista 2 vuotta! Me juhlitaan tätä vähän myöhemmin, mulla on tosi huono omistaja fiilis, kun pääsi unohtumaan. Vaikka eihän Inu nyt siis oikeasti itse tajua asiasta hölkäsen pöläystä. :D
Meillä on ollut Inun kanssa oksenteluongelmaa jo loppusyksystä asti. Meni aika kauan ennen kun käsitin mistä satunnainen oksentelu johtuu, ja se johtuu siis siitä, että Inulla tulee öisin liian pitkä väli syömiseen ja sitten sillä on aamulla niin kova nälkä, että se hotkii ja oksentaa. Tähän on nyt löytynyt sellainen ratkaisu, että se saa aamulla ihan ekaksi vähän raksuja, ja vähän myöhemmin pienen annoksen märkäruokaa. Se tarkoittaa sitten nälkäistä ja tyytymätöntä kattiherraa. Nyt kun mun unirytmi on aika huono - mä valvon öisin vauvan liikkeiden takia ja nukun parhaiten aamupäivät kun vauvakin nukkuu, niin Inun aamuruokinta on miehen velvollisuus. Inu saa siis aamulla raksunsa, mutta kun mä nousen välillä tosi myöhään, niin se märkäruoan saaminen sitten venyy. Ja jos mä erehdyn antamaan sitä enemmän kuin naurettavan ruokalusikallisen, niin kissanruokaoksennus katetaan Soralle lattialle taikka mattoservetille 90% varmasti. Eli Inu saa siis aamulla ja aamupäivällä tosi pienet annokset ruokaa, ja arvatkaa vaan ottaako sitä sitten kaaliin. Isompaa annosta ei vaan voi antaa, ennen kun pikkuannokset on imeytynyt. Inu on yleensä tosi hyvätapainen kissa (meillä on kyllä rutkasti tiukemmat säännötkin, kuin monessa muussa kissahuushollissa - meidän pöydillä ei esim saa olla mitään mikä on käynyt kissanhiekkalaatikossa...), mutta nyt se on kunnostautunut protestoimaan raapimalla mattoa. Ostettiin Ikeasta tuollainen 15 euron harmaa matto, joka oli kyllä loisto-ostos muuten. Siinä on liukuestepohja, ja se pysyy paikallaan eläinten ralleissa. Ja kun on halpa, niin Inun oksennukset ei niin haittaa, jos tuohon osuvat. Inu on jokaikinen päivä raapimassa mattoa, vaikka tietää ettei niin saa tehdä. Sitten se on hengaillut tiskipöydällä, vaikka tietää ettei sinnekään saa mennä. Ja se pöllii Soran ruoat, vaikka todellakin tietää, ettei se käy. Nää on ehkä ihan pikkujuttuja muille, mutta koska Inu normaalisti on aika unelmakissa, niin tää että sitä joutuu kieltämään nyt joka päivä, niin on aika omituista. Siis Soraakaan ei tarvitse nyt muistuttaa talon säännöistä ollenkaan niin usein, kuin Inua! Noh, toivotaan että tää tilanne tästä vielä tasaantuu ja Inu tottuu uuteen ruokintamalliin.
Olen nyt viime aikoina miettinyt myös sitä, miten Inu tulee suhtautumaan vauvaan. En todellakaan tiedä. Inu ei ole ollut vauvoista yhtään kiinnostunut, kun on niitä nähnyt. Sorahan todennäköisesti hengailee vauvan kanssa sitten 24/7, eikä enää leiki Inun kanssa niin paljon kuin ennen. Niiden leikkiminen on nyt muutenkin vähentynyt paljon, kun Sora on alkanut aikuistumaan (?! on se varmaan...). Inu saa olla vauvan kanssa niin paljon kuin haluaa, ja saa olla olematta jos niin tahtoo. Mä toivon, että se ei tunne itseään sitten ulkopuoliseksi. Tarkoituksella sitä ei jätetä ulkopuolelle tietenkään, vaan se saa touhottaa vauvan kanssa - mutta jos se ei tahdo olla vauvan lähellä, ja mä taas olen kiinni vauvassa tosi paljon, niin mitäs sitten? Jää nähtäväksi. Inu ei myöskään vaikuta edelleenkään millään tavalla hoksaavan, että meille vauva tulee, joten se saattaa olla sille melkoinen järkytys. Sora on kuitenkin valmistautunut ja odottanut jo 8kk. Toisaalta Inu on kyllä ihan kaikkein sopeutuvaisin kissa mitä olen ikinä tavannut, joten ehkä se ottaa vauvankin ihan hyvin vastaan. Toivotaan!
Voi kun täältäkin löytyisi dobo ryhmä jossa vetäjänä olis fysioterapeutti! Menisin myös, sen verran hyvältä kuulostaa kertomanasi :) Sorakin varmasti tykkää, uskoisin että Gantsu tykkäisi myös.
VastaaPoistaGanon tykkäisi varmasti ja tekisi sen lihaksille hyvää! :) Sora kävi tällä viikolla hieronnassa ja hieroja sanoi että kyllä huomaa että ootte jotain tehnyt - aivan jumissa takajalat. Pitäisi joku tasapaino löytää tähän hommaan. Lihakset kehittyy, mutta ei ole ihan ideaalia että ne jumittuu noin kovasti. Pieniä harjoituksia kerrallaan ja paljon verryttelyä :)
PoistaMyöhästyneet syntymäpäiväonnittelut Haftalta poikaystävälle ja Leelalta isille!
VastaaPoistaInu kiittää! :) Me yritetään viikonloppuna ottaa myöhästyneitä synttärikuvia.
PoistaOli kiva lukea treenipäiväkirjaa! :) Onnittelut 2-vuotiaalle! ♥ Kisujen kanssa on välillä asiat pienestä kiinni. :D Meillä Rakulla oli oksentelua teininä, yleensä oksennus tuli aamuyöstä-aamusta ja meni kauan, ennen kuin löysin syyn siihen ja päästiin oksennuksista eroon. Jos Raku söi ruokaa iltakymmenen jälkeen, oksennus oli hyvin todennäköinen. Viime vuonna otin sen viimein projektiksi, että koitetaan päästä rajoituksesta eroon. Pikkuhiljaa n. 5 min kerrallaan nostin iltapalan kellonaikaa ja olen tosi onnellinen, että nykyään Raku pystyy syömään iltapalan vaikka puoli kahdelta yöllä ilman oksennusvaikutusta. :)
VastaaPoistaInu kiittää!
PoistaHeti kun mä kehuin täällä, että Inu ei nyt ole enää oksennellut kun ollaan muutettu näitä aamuruokailuja, niin eikö se nyt sitten viikonloppuna oksentanut. Ja vieläpä päiväruokansa! Nyt meillä on testinä pitää raksutarjoilu koko ajan, vaikka mä oon sitä ajatusta vierastanut. Mutta jos se kävisi pitkin päivää nappaamassa muutaman raksun, niin ei sitten hotkisi nälkäänsä. Inu juo kyllä hyvin että se ei ole ongelma. Testataan tätä pari viikkoa ja punnitaan Inua, jos se lähtee lihoamaan, niin pitää keksiä taas jotain muuta. Se painaa nyt 4,5kg eli leikkauksen jälkeen on 300g tullut ja on nyt sopivassa massassa. Jännä että leikkauksesta on jo yli puoli vuotta, ja tämä ruokahalun kasvu on tapahtunut vasta nyt.
Meilläkin Ilmo oksentaa melko todennäköisesti, jos aamulla antaa ison annoksen raksuja tai kanaa. Ollaan nyt sitten annettu aamulla märkäruokaa kahdessa erässä tai kanatonta raakaruokaa, niin oksennuksilta ollaan enimmäkseen vältytty.
VastaaPoistaViimeksi tulleessa Somakissin lehdessä oli hyvä juttu kissojen sopeutumisesta vauvoihin. Välinpitämätön kissa on varmaan helpompi sopeuttaa uuteen tulokkaaseen kuin esimerkiksi pelokas tapaus. Mielenkiintoista nähdä, miten käy.
Mä luinkin sen jutun heti kun lehti tuli, oli hyvä kirjoitus! :) Inu ei onneksi ole mitenkään arka kissa eikä juurikaan stressaa. Mutta iso muutoshan vauva on varmasti.
Poista