lauantai 23. elokuuta 2014

Hamsterikuulumisia

Joku on saattanut ihmetelläkin, kun blogissa ei ole puolikkaalla sanallakaan kerrottu hamstereista koko kesän aikana. Ja meidän lemmikeistä tosiaan 3/5 on hamstereita. Mistä siis kiikastaa?

En tykkää kirjoittaa nettiin negatiivisia uutisia. Nyt tätä hamstereiden hiljaiseloa on kulunut jo niin pitkään, että ehkä mä nyt kumminkin kirjoitan.

Meillä on ollut kutina ongelma. Heinäkuussa vaihdoin hamstereiden purut ja annoin niille pitkästä aikaa heinää. Seuraavana päivänä Tuittu oli rapsutellut eturintansa lähes paljaaksi, samoin takaselässä oli karvaton alue. Pari päivää ja Houskalta lähti kasvat rintakehästä ja korvien takaa. Houskan iho oli hieman myös punertava. Muhvi oli ja on edelleen täysin terve. Kuvittelin ensin, että on kyse jostain allergian tapaisesta. Heinät lähtivät heti pois, mutta kutina jäi. Purut vaihdettiin mörttiröpöön (leppähakkeeseen), mutta sekään ei auttanut. Laitoin hamstereille Frontline loishäädöt. Frontline on repeptivapaa loishäätöaine. Samalla pesin virikkeet ja dunan.

Rapsuttelu jatkui kuitenkin. Myös Muhvi alkoi rapsuttamaan, mutta siltä ei ole missään vaiheessa lähtenyt turkkia. Mun mies käytti sitten hamsterit eläinlääkärissä (kun itse sairastelin), ja hamsut saivat Stronghold loishäädöt niskaansa. Purut oli juuri vaihdettu ja virikkeet haettu puhtaina varastosta, joten niitä ei nyt tässä vaiheessa pesty. Kutina loppui kaikilta kolmelta samantien. Vaan eipä mennyt kuin viikko, niin Tuittu aloitti taas rapsuttamisen, minkä tänäaamuna huomasin. Tänään on sitten ollut semmonen desinfiointipäivä että huh huh. KAIKKI ulkovarastossa säilytetyt virikkeet on nyt pesty kloriittiliuoksella, huuhdeltu ja laitettu 95 asteiseen saunaan kuivumaan. Ja niitä virikkeitä on siis pari isoa laatikollista. Myös virikkeiden säilytyslaatikot on pesty. Samoin tietysti duna. Ihan kaikki. Ja ne heinät on heitetty varastosta pois. Hamsterit käsiteltiin uudestaan Stronholdilla, ne viettivät päivän käsittelylaatikossa jotta lääke ehti vaikuttaa, ja nyt ne ovat päässeet takaisin dunaan. Dunassa ei ole mitään muuta kuin purut, uusia pahvirullia, kanamunankenno, uusia herkkutikkuja ja paljon paperia. Jokaikinen virike on nyt saunassa kuivumassa, ja hamsut saavat nyt hetken pärjätä tällä köyhällä sisustuksella.

Hamsut lääkärissä
En tiedä mikä tämän kutinan aiheuttaa, mutta Stronholdin pitäisi tehota siihen. Meillä oli sama kutinaongelma vuosi sitten silloisen Surku hamsterin kanssa. Surku sai jonkun loisen ulkoa tuoduista horsman lehdistä ilmeisesti. Nykyisille hamstereille mä en ole ikinä tuonut ulkoa mitään, juuri tämän asian pelossa. Surku parantui heti saatuaan Stronholdin, joten peukut pystyyn, että nyt myös kolmikon kutinaoireet häviäisivät.

Eläinlääkäri vakuutteli, että tämä ei tartu kissaan tai koiraan. Mä oon kuitenkin ollut tosi varovainen, ja eihän Nori ja Inu siis ole missään tekemisissä hamstereiden tai niiden virikkeiden kanssa. Me ollaan myös tarkkoja käsihygienian suhteen, kädet pestään aina ennen ja jälkeen kun hamstereita hoidetaan - ihan vaan varmuuden vuoksi, ettei pääse käsien kautta mitään siirtymään eläinlajista toiseen.

Rasittava ongelma kyllä. Mutta onneksi meillä on vain yksi dunallinen hamstereita, eikä esimerkiksi monta kymmentä eläintä ja niiden tarvikkeet.

Ulkopuolisen silmin meidän hamsterit ovat varmaan täysin terveitä. Ne ovat reippaita, puuhailevat normaalisti. Välillä vaan pysähtyvät, vähän rapsuttavat kylkeä, ja jatkavat matkaa. Sen isommasta ei siis ole kyse. Meille nämä pikkuotukset ovat kuitenkin perheenjäseniä, ja huoli on suuri, kun kaikki ei ole kunnossa. Jatkuva kutina on keljua.

Muuten kolmikon yhteiselo sujuu hyvin. Kaikki ovat kilttejä ja helposti käsiteltäviä, Tuittu on yhä rohkein, mutta kyllä Muhvi ja Houskakin tulevat käsille kiipeilemään. Ikää poikasilla on nyt 3,5kk ja Tuitulla 10kk. Kolmikko painii keskenään - molemmat poikaset alistuvat vielä Tuitulle, mutta minkäänlaista riitaa näillä ei ole ollut. Tuittu ja Houska eli nämä laikukkaat hengailevat eniten keskenään, ja Muhvi ihmettelee dunan ulkopuolista maailmaa. Tässä muutama päivä sitten otettuja kuvia kavereista:

Houska (valkoiset kasvot) ja Muhvi

Wippee´s Little Eagle "Muhvi" kädellä, Wippee´s Snowbird "Houska" keskellä ja Goldilock´s Androgum "Tuittu" oikealla. Houskan ja Tuitun tunninstaa erilaisesta kuviosta: Houskalla on valkoiset kasvot, Tuitulla on laikku kasvoissa, ja Tuitulla on valkoinen panta niskassa. Se on myös vielä isompi kuin poikaset.

Houska ja Muhvi

Houska vasemmalla, Tuittu ylhäällä ja Muhvi

Muhvi ylhäällä vasemmalla Houskan vieressä, Tuittu edessä

Muhvi ja Tuittu, Houska on selätetty

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti