torstai 24. huhtikuuta 2014

Norin ja Tuitun kuulumisia

Tänään on ollut kiva päivä!

Aamupäivä mulla meni laskeskellessa kissan ruoan ravintoarvoja. Inu tulee viikon päästä, vieläkään en ole ihan selvillä kuinka aion sen ruokkia, mutta jonkinlainen käsitys alkaa olla. Inu tulee syömään hyvälaatuista märkäruokaa, himpun verran nappuloita ja loput raakaruokaa. Laskeskelin tänään, kuinka paljon teollista kannattaa syöttää, jotta vitamiinit ja hivenaineet saisi niistä mahdollisimman pitkälle, ja loput olisi sitten raakaa. Mahdollisesti Multicat tai vastaava valmiste tulee siihen oheen kuitenkin. Aluksi Inu syö tietysti sitä mitä on tottunut kasvattajankin luona syömään. Olen itse asiassa käyttänyt aika monta tuntia jo tutkien kissan ruokintaan liittyviä juttuja. Koska Inu on meidän eka oma kissa, ei mulla ole ollut oikeastaan mitään tietoa kissojen ruokinnasta. Sekin tuli uutena, miten paljon haittavaikutuksia kuivaruoalla voi olla - ja mulle on nyt ihan selvää, että nappulat kuuluu Inun ruokavalioon vain hyvin pienenä osana. Tämäkin siksi, että jos sillä joskus on pitkä päivä yksin kotona (aika harvinaista tulee kyllä olemaan, kun me viihdytään kotona niin hyvin ja tarkoitus on, että Inu kulkee sitten joka paikassa mukana), niin nappuloita voi jättää sille esille, toisin kuin nopeasti pilaantuvaa märkäruokaa tai raakaa. Sen täytyy siis osata syödä nappuloitakin.

Nori on niin sanotulla 50/50 ruokinnalla. Se syö nappuloita noin 70g (1,5dl) ja lihaa/kalaa/munia/sisäelimiä noin 100-150g päivässä. Tarvittavat lisät purkista ja öljyjä.

Kävin Norin ja meidän kaverin kanssa tänään kahvilla "Jylhäkalliolla". Oli aurinkoinen sää, mutta tuuli aika paljon. Kiva retki :) Meillä oli suklaata ja omppuja eväänä, Norille oli omat herkut.

Tätä ei ole rajattu siksi, että L:n naamassa olis jotain vikaa, vaan koska mä koitan pitää ihmiset nimineen ja kasvoineen täältä poissa :D Tää tyyppi on Norin paras (melkein ainut) ystävä. Kuvassa on kahvitermarit.

Retken jälkeen kävin Norin kanssa Kuopion Lemmikkiasemalla. Jos et ole vielä käynyt siellä, niin käy! Ihana myyjä, ja kun ovat juuri muuttamassa, niin melkein kaikki on -30%. Tuskin pahastuvat tästä mainonnasta. :) Nori tykkäsi paikasta, siellä oli niin paljon herkkuja ja myyjä ymmärsi hyvin Noria, eikä tullut suinpäin silittämään. Sellaista Nori ei siedä, mutta jos ihminen on rauhallisen välinpitämätön, niin Norikin on. Mä ostin Inulle pedin (erilainen kuin mitä etsin, mut kun oli halpa), leluja (niitä alkaa olla jo aika paljon), pehmoharjan (koska se oli kiva) ja Nori sai "hammasharjan", semmosen purujutun. Ei kovin luonnollinen herkku, mutta sallitaan välillä karkkipäivä toiselle. Norin hampaat on niin heikot, että se ei voi syödä enää mitään possunkorvaa kovempaa. Norilla oli kauhee ongelma tän "hammasharjan" kanssa, kun se meni kahteen osaan, ja sit se ei tiennyt kumpaa palaa olisi syönyt. Se vaihteli niitä palasia ihan innoissaan.

Meillä alkaa olla täällä jännää! Tuitun laskettu aika on tästä päivästä eteen päin. Se on jo tehnyt superpesän paperisilpusta. Martti erotettiin eilen omaan dunaansa, jottei käy vahinkoa ja tule tuplapoikuetta. Tuitun vauvamasu näkyy, mutta ei se kamalan iso ole. Tuskin tulee iso poikue. Paino on noussut yli 10g. Tuitun normipaino on noin 25g, eli prosenttuaalisesti se on noussut aika paljon. Tuittu on helppo punnita, tarvitsee vain laittaa dunaan littana keittiövaaka, ja se menee automaattisesti vaa'an päälle sitä ihmettelemään. Joka kerta. Mä odotan kovasti pikkuhamsuja, ja toivon että saadaan tästä poikueesta tyttö Tuitun kaveriksi.

Eli meillä on nyt tuplaodotusta, hamsterin poikasia ja kissan pentu tulossa! Mä kohta halkeen! Inun tulo jännittääkin, vaikka tähän ollaan nyt pari kuukautta valmistauduttu. Osaanko kouluttaa sen? Hoitaa sen hyvin? Mitä Nori ihan oikeesti siitä ajattelee? Miten sen saa jättämään hamsterit rauhaan? Pysyykö se terveenä? Miten pitkä hakumatka menee? Tajuanko mä antaa sille kaiken mitä se tarvitsee, riittävästi virikkeitä? Oppiiko se kulkemaan valjaissa?

Kyllä mä sydämessäni tiedän, että hyvin tämä menee, mutta jänskättää silti. Inu on meidän ilona mahdollisesti seuraavat 14 vuotta. 14 vuoden kuluttua mä oon noin 37-vuotias! Syytäkin vähän jännittää, kun siitä tulee (toivottavasti) pitkäaikainen perheenjäsen.

Nori metsässä sammalmättäällä

7 kommenttia:

 1. Hellurei! Ja terveiset Oulusta! :) Kirjoittelin sinulle noin viikko takaperin "Miksi Somali?" kommentteihin, mutta koska olen kärsimätön, ajattelin pistää koko pompsin uudestaan tähän uusimmankin kirjoituksen perään :D Elikkkäs.... Päädyin blogisi äärelle googletellessani aikani ratoksi Somalista kuvia, sillä tällainen ihanuus olisi tähänkin talouteen pian tulossa! Silmääni pisti tämä yksi suloinen kuva pennusta muiden kuvien joukosta..."hmm, jotain tuttua". Yllätys oli melkoinen, kun luin postaustasi, tein pientä taustatutkimusta ja kuvastalkkausta, ja siksipä nyt on kyllä ihan pakko kirjoitella sinulle! Täällä nimittäin olisi kans yksi tohkeissaan oleva odottava äiti, jonka päivät kuluu haaveillessa, jännittäessä sekä kissavetimiä ostellessa (viikolla on tullut shoppailtua kissanhiekkaa, remmit,pannat,valjaat sekä kuljetuskoppa, ruokaa, leluja, kupit yms yms ;) siltikin olen varma että jotain vielä puuttuu!) Sompusta olen haaveillut jo vuosia, ja oman "ketun" saaminen on pyörinyt mielessä jo vuosia! viimein päätin että nyt tai ei koskaan. Eli meitä molempia selvästi viehättää sompun kaunis ulkonäkö, sekä varmastikkin sosiaalinen ja seurallinen luonne, mutta arvaas mikä muu.... tänne olisi tulossa Inun sisko Ilva!! :):) Tuntuu käsittämättömältä sattumalta ,että mitein satuinkaan löytämään blogisi! Nimittäin olisis ihan mielettömän kiva nähdä kuvia ja kuulla kuulumisia miten velipojalla siellä Kuopiossa arki uudessa kodissa sujuu, mitä ollaan opittu, mikä ruoka maittaa, ja kaikkea muuta mahdollista mitä pikku killin arkeen voi vain mahtua :) Uskon, että muutaman kommentin ja kuulumisen saatat ainakin kuulla täältä suunnilta ;) mahtavaa olisi, jos olisi joku jolle vaahdota loputonta kissa-ja koirajorinoita (koira löytyy täältäkin), sekä ehkäpä kysyä tukea ja neuvoa tarpeen tullen,sekä muuten vain vaihtaa sisarkuulumisia :) Toivottavasti et moisesta ajatuksesta pahastu :)

  Ei enää montaa yötä jäljellä, apua! Sunnuntaina lähden täältä oulusta junalla kohti helsinkiä, ja miellä onkin Ilvan kanssa sitten pitkä kotimatka edessä junassa, ja kyllä mua jännittää että miten meillä menee! Äitiyslaukku on pakattu ja suunniteltu huolella, jotta mitään ei puuttuisi... mutta silti! Samat pelot ja ajatukset siis täälläkin, kaiken suhteen!Mutta Mukavaa odotusta sinne Teille, ja ihania kevään jatkoja :)

  Ystävällisin terkuin, Laura :)

  VastaaPoista
 2. KÄÄK! Mulla on joku ongelma tän blogin kanssa, en ole yhtään Laura huomannut kommenttiasi!! Osa tulee mulle sähköpostiin (esim Piivin kommentit!) ja osasta ei tule mitään ilmoitusta, enkä ole hoksannut tarkistaa onko tullut uusia viestejä. Joten onneksi laitoit uudestaan!!

  Siis aivan mahtavaa kuulla kenelle Ilva tulee!! :D Ehdottomasti haluan kuulla siskon kuulumisia ja nähdä kuvia! Jääkö Ilva sen kutsumanimeksi? Mä en ole täällä blogissa vielä julkaissut Inun rekisterinimeä, mutta osa mun miehen ottamista Inun pentukuvista löytyy kyllä kasvattajan sivuilta. :) Viikon päästä tulee virallinen Inun esittely postaus ♡ Me haetaan Inu 1.5, eli himpun yli luovutusajan menee, mutta silloin miehelläkin on vapaata niin ehditään molemmat söpöstelemään pentua ekat päivät :)

  Voi että, sulla ei ole enää kuin pari yötä odotusta :) Tosi hauskaa kyllä jos saan kuulla Ilvasta ja teidän koirasta ja susta myöhemminkin! Ehkä me joskus tavataankin :)

  VastaaPoista
 3. Mitä lisiä annat koiralle purkista? :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos kiinnostuksesta! Nori syö nappuloita sen verran, että suurin osa sen tarvitsemista vitamiineista ja hivenaineista tulevat niistä. Raakaruoka (liha, kala, maksa, kananmunat) täydentää, mutta silti jää vajaaksi osa Norin tarvitsemista ravintoaineista, ja siksi mennään purkille.

  Purkista se saa E-vitamiinia, B-vitamiinia, magnesiumia ja sinkkiä, sekä nivelravinnetta (sisältää mm. glukosamiini, MSM, kondroitiinisulfaatti). Öljyjä ovat kasvisöljyseos ja lohiöljy.

  Nämä vitamiini ja hivenainetarpeet ovat yksilöllisiä. Norin tarpeisiin vaikuttaa muun muassa sen nivel- ja lihasongelmat, sekä ikä. Jollain toisella koiralla tarpeet ovat erilaiset, eli tämä meidän noudattama ruokintatapa ei ole mikään ainut oikea. :)

  VastaaPoista
 5. Okei. Ajattelin vaan kysellä, kun oma koira alkoi syömään kokonaan raakaruokaa, niin täytyy sitten kanssa hommata vitamiinit erikseen, että saa tarpeeksi :)

  VastaaPoista
 6. Juu, kannattaa perehtyä koiran vitamiinien ja hivenaineiden tarpeisiin. Kerran kun tekee sen laskutoimituksen, että paljonko koira mitäkin saa ja paljonko se tarvitsee, niin sen jälkeen ei tarvii kuin ruokkia :) Mitään avaruustiedettä tämä ei ole. Aikaa vie kun tiedon etsii, mutta se kannattaa tehdä. :) Meidän Nami oli raakaruokinnalla, koska sille ei nappulat sopineet. Norille ne sopii ja se tykkää niistä, ja sehän on suurimman osan elämästään ollut pelkällä nappulalla, joten en siirrä sitä täysin raakaruokinnalle. :)

  VastaaPoista