maanantai 26. syyskuuta 2016

Terveen paperit!

Meillä on hyviä uutisia!

Aloitetaan sillä, että Sora steriloitiin 3vko sitten. Nyt ei tarvitse enää pelätä kohtutulehdusta, ja toivon mukaan juoksujen jälkeiset virtsatieinfektiot (uusiutunut joka juoksun jälkeen) ovat myös historiaa. Myöskään hormonien aiheuttamia mielialamuutoksia ei nyt enää ole, ja Soran elämä kotikoirana on näin helpompaa.

Nämä kuvat on muutaman viikon takaa, Sora ei ihan pysynyt Runon vauhdissa!

Päätin että samalla nukutuksella hoidamme myös viralliset lonkka- ja kyynärkuvaukset. Tulokset ovat tulleet Kennelliitosta: lonkat B/B ja kyynärät 0/0, eli Sora on nyt terveeksi todettu näiden nivelten osalta! Reilun vuoden ajan ollaan toivottu, että iän myötä lonkat tiivistyvät, ja näin todella on nyt käynyt! Epävirallinen tulos vajaan vuoden ikäisenä oli siis D/D, joten olen todella iloinen ja myöskin yllättynyt tästä! Yllättynyt siksi, että edelleen Soran lonkat lonksuvat kuuluvasti, ja siksi oletin, että ne eivät ole mainittavan paljon paremmaksi muuttuneet. Edelleenkään en tiedä miksi Soran ravatessa sellainen ääni kuuluu. Mutta - lonkkien takia ei tarvitse enää olla huolissaan, eikä niille todennäköisesti siis tarvitse ikinä tehdä mitään.

Valitettavasti missasin ilmoittautumisen tämän syksyn polvi- ja silmätarkastukseen, joten nämä siirtyvät ensi vuoden puolelle. Meidän eläinlääkärissä on silmien tarkastuspäivä vain muutaman kerran vuodessa. Polvet oli vuosi sitten ihan hyvät, pientä löysyyttä toisessa, mutta ei edes ykkösen vertaa, joten en usko että sieltä olisi mitään kummempaa paljastumassa. Selkä on vuosi sitten myös kuvattu epävirallisesti terveeksi, joten sitä en virallisesti kuvauttanut.


Joku voi nyt miettiä, miksi Sora steriloitiin eikä sitä käytetty jalostukseen, vaikka lonkat ovatkin terveet. Tokikin lonkkien löysyys oli suurin syy, minkä takia ajattelin jättää Soran pois jalostuskäytöstä. Muilta osin Sora olisi "ihan hyvä" jalostuskoira, mutta "ihan hyvä" ei minusta riitä. Soralla on erittäin hyviä piirteitä joita jalostuskoirassa arvostan (kuten rohkeus), mutta myös puutteensa (esim. suuri koko ja hammaskiilleongelmat). Ja vaikka Sora on luonteeltaan aivan ihana koira, niin se on silti epätyypillinen shiba (ei ole tainnut ikinä kuulla japanilaisesta arvokkuudesta ja lempeästä pidättyväisyydestä...). Näitä jalostusvalintoja on kyllä joutunut puntaroimaan mielessä moneen kertaan. Ei ollut helppoa tulla siihen johtopäätökseen, että hiljaiselo kasvatusrintamalla jatkuu vieläkin vuosia. Mutta nyt on aika keskittyä nykyiseen laumaan. :)

Sora on toipunut leikkauksesta erinomaisesti (tuossa se hepuloi ympäri kämppää ja heittelee puruluuta kuten tavallista). Ensimmäisen viikon leikkauksen jälkeen Sora vain nukkui. Oli ihan ihmeellistä kun se nukkui keskellä päivää! Toisen viikon se sitten olikin aivan jäätävän täynnä energiaa, muttei saanut tehdä muuta kuin lyhyitä hihnalenkkejä. Se energian määrä oli ihan hirvittävää! Inukin hyppi Soran selkään ja kiusasi sitä kaulurin takia, kun Sora oli se päässä aika puolustuskyvytön. Nyt kolmannella viikolla Sora on saanut olla ilman kauluria ja leikkiä Inun kanssa tuttuun tapaan - niiden leikit on nykyään entistä rajumpia. Vieraille pitää aina sanoa, että ei ne tappele vaikka se siltä näyttää, että kyllä se ihan leikkiä on. Mä olen niin tottunut niiden touhuihin, etten aina muista miten erikoiselta se muiden mielestä näyttää. :D Soralla on kuluneen viikon aina ollut myös pari koirakaveria, Nada ja Eino, kylässä ja niiden kanssa on saanut vähän hepuloida. Eilen tehtiin eka pidempi lenkki vapaana ja tänään tehtiin jo pari pidempää hihnalenkkiä.


Meidän elämässä on taas tulossa iso muutos tänä syksynä, saas nähdä miten kaikki sujuu ja miten tämä poppoo tuleviin muutoksiin sopeutuu. Palataan tähän myöhemmin. :) Mukavaa syksyä ja lehtihepuleita kaikille!8 kommenttia:

 1. Onnittelut ihan parhaisa uutisista! Kai pistit pystyyn pienet juhlat aiheen kunniaksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sora ei oikein ollut biletystuulella leikkauksen jälkeen, mutta uudemmassa postauksessa tämä asia on korvattu :D

   Poista
 2. Tosi hyvä juttu nuo lonkat! Ja iso arvostus noille kasvatusperiaatteillesi. Ihan liikaa on tässä maailmassa sellaisia kasvattajia, jotka eivät tarpeeksi kiinnitä huomiota siihen, että astutettaisi mahdollisimman terveitä eläimiä.

  VastaaPoista
 3. Mahtavaa, että Sora pääsi juoksujen aiheuttamista vaivoista! :) Upeat tulokset Kennelliitolta! Kumma tuo lonksuminen, toivottavasti sen syy selviää eikä se ala kiusaamaan.

  Oisi joskus kiva nähdä video painitilanteesta! :D Ihana kun Inu on niin hyvä leikkikaveri Soralle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toive kuultu! Laitan seuraavan painivideon meidän Facebook sivulle! Videoiden julkaisussa on ollut teknisiä ongelmia, joita en ole jaksanut alkaa ratkomaan, mutta sinne varmaankin saan laitettua! Ja videotilanteita on joka päivä, niin ehkä mä nyt joku päivä muistaisin kuvatakin :D

   Poista
 4. Hei! Laittaisin sulle sähköpostia,jos voisin saada osoitteen? Kysyisin vähän lisää noista soran lonkkien "oireilusta". :) vähän samanlaista on täällä koiralla.

  VastaaPoista
 5. Just wonderful reading the good news that you shared. It looks like you celebrated with some fun walkies in the forest. We just love the cute photos. Thanks for sharing.
  World of Animals

  VastaaPoista